Kompostowanie i fermentacja to procesy biologicznego przetwarzania odpadków, które odbywają się w harmonii z naturą. Kompost i biomasa – produkty otrzymane w efekcie biodegradacji – poprawiają jakość gleby i są nawozem bezpiecznym dla środowiska.
Kompostowanie to proces tlenowej obróbki odpadków, który bazuje na naturalnych mechanizmach biochemicznych przebiegających w glebie – humifikacji (rozkład i synteza wtórnych związków próchnicznych) i mineralizacji (rozkład substancji organicznych na związki nieorganiczne). Produktem otrzymywanym podczas kompostowania jest naturalny nawóz – kompost. Jedną z firm zajmujących się otrzymywaniem kompostu z odpadków komunalnych jest Ziemia Polska kompostownia. Tlenowa obróbka odpadków zapobiega rozwojowi bakterii i zarazków i umożliwia otrzymanie nawozu bezpiecznego dla środowiska i bogatego w substancje organiczne. Kompostowanie zachodzi w dwóch fazach:
Fermentacja jest beztlenową obróbką odpadków. Proces rozkładu substancji organicznych odbywa się przez mikroorganizmy anaerobowe – mogące rozwijać się w warunkach beztlenowych. Wyróżnia się cztery etapy fermentacji:
Otrzymywanymi podczas fermentacji produktami są biogaz i przefermentowana biomasa. Zależnie od tego w jakich warunkach prowadzona była fermentacja i substratów, które ulegały przemianie, z jednego grama odpadów organicznych można otrzymać około 500 ml biogazu. Głównymi składnikami biogazu są: metan, dwutlenek węgla, siarkowodór, wodór, tlenek węgla, azot i śladowe ilości tlenu.
Materiał partnera zewnętrznego
Komentarze (0)